Opbouwen van weerbaarheid

Written by Tom Laurenssen on Monday, 23 July 2012. Posted in Persoonlijke blog

Passieve Emoties

Negatieve emoties zijn zeer nuttig, tot ze niet meer functioneel zijn. Je kunt ze rustig laten wegebben, maar dit lukt niet altijd. Dan is het wellicht tijd voor een pro-actieve aanpak door de inzet van positieve emoties.

 


Een experiment

Naast het vermogen om iemand open te laten stellen (verbreden) hebben positieve emoties ook het vermogen om negatieve emoties te laten smelten. Dit wordt het ongedaan-maak effect genoemd en werd in een interessant experiment (Fredrickson BL 1998) aangetoond. Hierbij kregen de deelnemers de opdracht om onder tijdsdruk een speech voor te bereiden. Ze kregen te horen dat er 50 procent kans was, dat ze deze ook moesten voordragen voor een publiek. Na de voorbereiding moesten ze naar een scherm kijken waarop werd afgeteld, waarna de speech moest starten. Werd er echter een film gestart in plaats van een aftel sequentie, dan betekende het, dat ze de speech niet hoefde te doen. Uiteindelijk hoefde niemand een speech te geven, maar kregen ze allen een van de vier filmclips voorgeschoteld. Twee films waren positief en hadden betrekking op vreugde of tevredenheid, een was neutraal en de laatste had als doel om verdriet op te wekken. Tijdens het hele experiment werd het cardiovasculaire response gemeten zoals hartslagfrequentie, bloeddruk, etc. Deze waren allemaal in voorbereiding op de speech verhoogd, maar daalde het snelst (gemiddeld 20 sec eerder) bij het zien van de positieve films.

Conclusie
Weerbaarheid voor de tegenslagen in het leven, lijken beinvloed te kunnen worden door de aanwezigheid van positieve emoties. Het activeren en toepassen van positieve emoties versnelt het herstel. Het zou kunnen verklaren, waarom er bij de mensen die dit doen, minder tekenen van klinische depressie te vinden zijn, na een tragische gebeurtenis. Het toepassen van positieve emoties kan eenvoudig worden aangeleerd en het effect kan maandenlang aanhouden. De training hierin zou, aangezien er geen nadelen bekend zijn van deze training, standaard onderdeel uit moeten maken van elke coachingstraject.

About the Author

Tom Laurenssen

Tom Laurenssen

Dankzij mijn kennis heb ik de mogelijkheid gehad om te ervaren dat je zelf invloed kan uitoefenen, zodat je gelukkiger wordt. Ik wil deze kennis de met je delen, mensen helpen meer uit zich zelf en daardoor meer uit het leven te halen.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Artikelen over voeding of afvallen, bewegen, geluk en meer.

De drie pijlers

De drie pijlers geven houvast en uitleg over jouw hulpvraag. Kies één van de pijlers voor meer informatie. --->

Een personal trainer helpt jouw bij bewegen.

Training

Gezond bewegen is dat je pijnvrij en zonder compensatie gedrag je dagelijkse bezigheden kunt uitvoeren.

voeding

Voeding

Afvallen is slechts een middel om jezelf beter te gaan voelen, gezonde voeding geeft positieve energie.

Lees meer over denken en voelen.

Coaching

Een balans in negatieve en positieve emoties zorgt ervoor dat we ons beter gaan en blijven voelen.